Äta gott

Enkla recept att laga själv

Insalata caprese col tonno- mozzarellasallad med tonfisk, lätt och enkelt: 

1 mozzarella/person, 1 stor tomat oxöga (occhio di bue), färska basilikablad, olivolja, salt och peppar. Om man vill, en burk tonfisk Rio Mare i olivolja! Till det lite grissini och ett glas vitt - perfekt lunch!

Tommino - ost inrullad i bacon eller skinka - finns att köpa färdig på Ipercoop - snabb och mättande lunch: stek tomminon i smör och ett salviablad eller en kvist rosmarin, ett par tre minuter per sida, tills dess att osten börjar 'röra' på sig, ät tillsammans med sallad! 

Olive Taggiasche är de små oliverna som växer i Ligurien (och runt borgen). Kan köpas inlagda i 'salamoia' (saltlake), eller i olja, med eller utan kärnor. Även en underbar olivpaté hittar ni,  som vi verligen rekommenderar att ni provar! 

GRAPPA - PROVA DE OLIKA SORTERNA! 

För er som är i Colletta i maj - varsågoda och ät av de underbart goda bigaråerna som växer lite runt om i borgen! 

Detta måste ni prova - Ravioli alla borragine - borragine är en ört som växer endast i Ligurien, den är släkt med gurkört. Kokas 2-3 minuter, häll över smält smör (ca 0,5 dl/person) och lite färsk salvia från kryddlandet i Röda Nästet, salt, peppar och riven parmesanost! Njut!!

Svärdfisk - pesce spada på italienska - jättegod att grilla ett par minuter per sida, lägg på lite färsk rosmarin och häll över salt, peppar, citron och olivolja !!!

Trombette - tillhör zucchini (squash)-familjen. Finns bara att köpa i Albenga-området. Utsökt god, skiva och stek i smör med lite kryddor och eventuellt en finhackad gul lök. Underbart god till svärdfisken! 

Grissini - har ni kanske redan ätit, men det finns en hel uppsjö att välja bland, med oliv-, rosmarin-, majs-, löksmaker osv. Vi tycker de är väldigt goda om man rullar prosciutto di parma runt om och äter tillsammans med Prosecco-vinet till aperitiven .... eller som substitut till brödet under måltiden! 

Och för er som är där under fikon-säsongen! Ät och njut!

Restauranger

Ett axplock av våra favoriter. Vi rekommenderar att ni bokar plats, speciellt ni som är i Colletta under högsäsong. Detta är verkligen bara en liten del, det finns hur många restauranger som helst  - Italien är ett land man inte går hungrig i -  men dessa är lite speciella i våra ögon och är också verkligen 'value for money'. 

La Vigna

Solva, Alassio: En fantastisk restaurang med obeskrivlig vy över bukten i Alassio. Otroligt god och mycket mat (om man vill). Om man vill ha en upplevelse utöver det vanliga, rekommenderar vi verkligen denna! Sail Inn

Alassio: Om man tycker om fisk, rekommenderar vi denna, här äter man bland de bästa fiskrätterna i trakten. Ligger på 'il Budello' - promenadgatan i Alassio och om man vill kan man sitta i verandan och titta ut över havet! La Prua

Riktigt exklusiv restaurang i Alassio där man äter med fötterna 'nästan i sanden'. Är ni ute efter romantik, är detta stället att välja! 

I Matetti

En av Alassios populäraste restauranger. Matetti betyder 'skolelever' och maten är traditionell och typisk för Ligurien. Man sätter sig och äter det som serveras - och det är mycket - och till mycket bra priser. Tyvärr finns ingen Webbsida. 

Adress : Viale Hambury, 132, 17021 Alassio              Telefon : +39 0182 646680
Da Franco

Albenga, en fantastisk pizzeria som också gör pizza på fullkorn! En riktig smakupplevelse som man dessutom smälter utan att känna sig uppblåst! En favorit är fullkornsvarianten med italiensk korv 'salsiccia'! Tyvärr finns ingen Webbsida.

Adress: Via Milite Ignoto 22, 17031 Albenga

Telefon: +39 0182 50487

Clapsy

Alassio, en verkligt trevlig restaurang med riktigt god mat och trevlig havsutsikt. De har blandad meny och ligger utmed strandpromenaden. En favorit både v g pizza, kött och fisk.


Da Puppo

Albenga, ett superpopulärt ställe som gör den berömda rätten 'farinata', som är en sorts kikärtskaka - väldigt gott och naturligtvis finns mycket annan traditionell ligurisk mat också. Slagkraftiga priser! Ligger också i gamla stan. 


Osteria Scola

Castelbianco, ligger precis nedanför backen vid Colletta. Restaurang med Michelin-stjärna, specialiserad på tryffel och har en fantastisk vinkällare! Lite exklusiv, med en touch av 'nouvelle cuisine'.